Etiquetes d’eficiència mediambiental per superar episodis d’alta contaminació

Un sistema per identificar els vehicles més respectuosos amb el medi ambient permetrà gestionar els episodis de contaminació alta o les zones d’emissions baixes en els centres urbans. L’Ajuntament de Barcelonal’Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han treballat conjuntament amb la Direcció General de Trànsit per establir un sistema d’etiquetatge ambiental. La missió d’aquest sistema és discriminar positivament els vehicles més respectuosos amb el medi ambient, i esdevenir així un instrument eficaç a l’hora de gestionar, per exemple, els episodis de contaminació alta, o establir zones d’emissions baixes als centres urbans. En aquest sentit, aquests distintius serviran de base per executar les polítiques i les mesures que les diferents administracions, a escala local i autonòmica, decideixin en el marc de les seves competències en matèria de qualitat de l’aire.

Així mateix, en classificar els vehicles en funció de les emissions que provoquen, el sistema promou els que són propulsats per energies alternatives. Totes tres administracions han treballat conjuntament amb la Direcció General de Trànsit per definir els criteris que classifiquen els cotxes i les furgonetes i per establir, com a prova pilot, l’emissió i l’enviament de les etiquetes a tota la demarcació de Barcelona. D’aquesta manera, ja s’ha completat l’emissió d’etiquetes per franges, l’anomenada zero emissions, de color blau, que es va enviar als 3.200 titulars de vehicles elèctrics de l’àrea metropolitana, per als 9.700 titulars dels vehicles ECO, en aquest cas, de color blau i verd i el procés es va culminar amb la tramesa de les etiquetes identificades com a B —unes 500.000, de color groc— per a vehicles de benzina matriculats a partir del gener del 2000, i de dièsel, a partir del gener del 2006. I les etiquetes C —unes 260.000, de color verd—, per a vehicles de benzina matriculats a partir del 2006, i de dièsel matriculats a partir del 2014.

Els titulars dels vehicles més antics i contaminants no rebran distintius ambientals, de moment. Cada autoritat amb competències en fiscalitat de l’automòbil, mobilitat i medi ambient podrà decidir en cada moment quins incentius ofereix als vehicles menys contaminants. Tot i que col·locar l’adhesiu és opcional, es recomana fer-ho a la part inferior dreta del vidre frontal del vehicle per permetre’n la visibilitat.

VULL QUE EM TRUQUIN

He llegit i accepto els termes i condicions d'ús 

CITA PRÈVIA

Selecciona Delegació

Data

Hora

Motiu de la cita

He llegit i accepto els termes i condicions d'ús